Den ultimate guide til valg av passord

Hånd holder telefon

Nesten alt du gjør på nettet i dag krever et passord. Dette er sant om du skal sjekke beskjeder på telefonen eller logge inn på en betalingsside fordi du har funnet et godt tilbud på en nettbutikk.

Det kan være vanskelig både å finne på så mange forskjellige passord, og også å huske alle sammen! Vi blir ofte late og ender opp med å bruke det samme, enkle passordet på flere hjemmesider, apper og digitale tjenester. Ifølge en undersøkelse fra Epinion bruker over halvparten av alle dansker (55%) det samme passordet til flere digitale tjenester.

Dette er en enorm sikkerhetsrisiko, hvis du bruker samme passord over flere digitale tjenester og en av disse har en sikkerhets-lekkasje eller passordet gjettes kan det gi hackere og andre kriminelle adgang til at fra private opplysninger til kredittkortet ditt. 

Hos Online-Trygghet har vi laget en liste over typiske feil som gjøres når vi skal finne på et nytt passord og hvordan vi unngår dem.

Passordet er for kort!

Korte passord er lette å huske, men de er også lette å bryte for en PC. Med riktig verktøy kan en hacker teste tusenvis av kombinasjoner av tall og bokstaver i sekundet. Hvis du bruker et enkelt ord eller en tallrekke som 123456 kan en hacker sette pcen sin til å teste ord fra ordboken eller lignende. Med denne fremgangsmåten kan de typisk knekke et kort passord på under en dag.

Løsning

Løsningen er rett og slett et lengre passord. En av strategiene er å komme på en setning du lett kan huske å bruke den som passord. Eksempelvis kan “Lille Petter Edderkopp klatret på min hatt” bli til “LilPetEddkra0aHatt”. Du kan også bruke en kombinasjon av ikke-sammenhengende ord og symboler som f.eks. “H3stNulSkra1despand”.

Bruk eventuelt en gul notisblok til å utarbeide et password, så det ikke ligger gjemt i et dokument på den samme pcen eller mobilen, du bruker til å surfe på nettet.

Jo lengre og logisk ikke-sammenhengende passordet ditt er, jo vanskeligere er det å bryte

Du bruker en fødselsdag, et familiemedlems navn eller en adresse

21% av dansker bruker deres egne eller en elskedes fødselsdag i passordet sitt. 25% bruker sitt eget, et familiemedlems eller en venns navn. 11% bruker navnet på et kjæledyr.

Det gjør vi fordi vi vil ha passord vi lett kan huske, problemet er at hackere også vet dette, og disse opplysningene er ofte tilgjengelige på Google og andre offentlige medier eller databaser. 

Løsning

Ikke bruk viktige datoer eller navn som passord. En enkel tommelfingerregel er at hvis man kan finde det på Google, De Gule Sider eller Facebook, så burde det ikke inngå i passordet ditt.

Bruk istedet informasjon du eller andre ikke har delt eller deler på nettet. Eventuelt kan man bruke en Random Password Generator eller slå opp på tre tilfeldige sider i tre tilfeldige bøker, og bruke et ord fra hver. Det aller beste er allikevel å følge de tidligere rådene her og bruke symboler eller ikke-sammenhengende ord.

Du bruker samme passord overalt

Et passord kan være vanskelig å huske. Derfor bruker vi også ofte de samme passordene overalt. Dette betyr jo også at hvis man har knekket passordet ditt på en plattform, så har man tilgang til alle de digitale plattformene hvor du benytter det samme passordet med mindre du bruker totrinnsbekreftelse eller andre lignende sikkerhetsforanstaltninger.

Løsning

Om du ikke har en “passwordmanager” som holder orden på passordene dine for deg, kan du dele opp passordene dine i nivåer. Det vil si at du bruker et bestem passord f.eks. til alt av netthandel – f.eks. som å kjøpe et belte – et annet passord til dine sosiale medier, og et tredje passord til ting som e-post og offentlige tjenester. 

Med nivåfordeling av passord blir det lettere å huske hvor du må endre passord dersom noen får tak i et av passordene dine, og du får også hvor passordet kan være lekket.

Du bruker et lett passord fordi du er redd for å glemme det

Vi har allerede vært inne på det, men gode passord er vanskelige å huske. Derfor faller vi tilbake på lette løsninger som de som har blitt nevnt ovenfor.

Om du nå har laget passord etter de rådene som er gitt ovenfor er det jo fremdeles viktig at du kan finne en måte å huske dem på, eller at du finner et sikkert sted å gjemme dem.

Løsning

Om du synes det er vanskelig å huske passordene dine kan du bruke en “passwordmanager.” Du kan også velge å skrive ned de viktigste passordene dine ned fysisk og gjemme dem trygt offline. Ellers kan du organisere passordene dine i en excel fil som du gjemmer bort på en ekstern lagringsenhet som f.eks. en flash drive eller et SD kort. Dette skaper en fysisk barriere mellom pcen din og passordene dine som kun blir brutt når du skal sjekke eller oppdatere passord.

Uansett hva man gjør kan det ikke garanteres at dataen din aldri lekkes. Dette er fordi opplysningene våre ofte ligger på andres servere og sider, men et sterkt passord er en god start på å beskytte dine digitale opplysninger.