Sikker netthandel: Sånn handler du trygt på nettet [Guide]

Liten lekedukke med handlevogn

Over de siste ti årene har netthandel eksplodert i Danmark. I 2008 hadde kun 63% av alle dansker prøvd å kjøpe et produkt eller en tjeneste over nettet. I dag er dette tallet vokst til 90%, og 84% av alle danskere har handlet minst èn gang i løpet av de siste 12 månedene.

Denne økningen i netthandling tyder også på at folk generelt føler seg tryggere på å handle på nett. Selv om danskene har fått tryggere og sikrere tilgang til å kjøpe varer på internett, kan man fremdeles bli utsatt for svindel når man netthandler. Derfor har vi lagd denne korte guiden til hvordan du får en trygg netthandel.

Fordeler og ulemper ved netthandel

Det er mange årsaker til at danskene handler mer online. Som oftest, fordi det på en eller annen måte er lettere. Noen ganger kan det allikevel være både vanskeligere og mer risikabelt. Hvis du er oppmerksom og tenker deg om, kan du unngå de aller fleste problemer og utfordringer.

Noe som det i dag kan være spesielt lurt å gjøre er å velge en god VPN. Med en VPN blir man nemlig anonym når man surfer rundt på nettet sånn at opplysningene dine ikke kan spores tilbake til deg. Uten en VPN er disse opplysningene lett tilgjengelig for leverandører på nett.

Om du ønsker å sammenligne de forskjellige mulighetene for å finne hva som er best for deg har bredbånd.dk nettopp gjennomført en grundig test av forskjellige VPN løsninger!

 

Fordeler ved netthandel

1. Netthandel er lett

Uansett om du skal kjøpe en brukt iPhone, en genser eller noe helt annet, så er det lettere å kjøpe den online enn å fysisk gå til en butikk. Du trenger heller ikke lenger å forholde deg til butikkenes åpningstider. Det gjør selvfølgelig handel og innkjøp mindre krevende at du slipper å spurte ut av døren rett etter jobb for å rekke å kjøpe en iphone lader før butikken stenger kl. 18.

Varen blir også ofte levert rett på døren, så slipper du også å bruke tid og ressurser på transport til og fra butikken.

2. Netthandel gjør det lett å sammenligne priser

Når du handler på nettet blir det også veldig lett å sammenligne prisene på en bestemt vare. I tillegg til diverse prissammenligningssider kan man også lett surfe rundt å se på de forskjellige nettbutikk sidene. Du kjenner kanskje til Mobilabonnement.dk, som er kjent for å sammenligne de forskjellige mobilprisene i Danmark. Dette gjør det lett og trygt for deg som forbruker å gjøre et godt valg.

Dette vet også mange nettbutikker. Derfor er det mange av dem som tilbyr prisgaranti. Dette betyr at hvis du kan vise til en annen side som tilbyr samme vare for lavere pris vil de matche den lavere prisen. Sånn både sikrer de seg et salg – og viser at de er rettferdige og rimelige. Derfor er det stor sannsynlighet for at man handler hos dem igjen og anbefaler dem til venner og familie.

3. Stort utvalg og tilgjengelighet

På internett kan du finne nesten hva som helst. Det finnes ingen butikk eller lager i verden som vil ha like stort utvalg som det man kan finne på nettet.

Du kan til og med finne produkter som ellers ikke er tilgjengelige i Norge. Typisk kommer dette av at produsentene har gjort en markedsundersøkelse som viser at det ikke er stor nok etterspørsel i Norge til å kunne rettferdiggjøre ressursene det vil ta å drive butikksalg. 

Du kjenner sikkert til nettbutikker som CombiShop.dk. Med store utvalg møter man behovene som kunder har i 2021

Ulemper ved netthandel

1. Mindre sikkerhet

Det er generelt mindre sikkert å handle online enn det det er i fysiske butikker. Selvfølgelig kan du fremdeles svindles av en kassemedarbeider eller i en upålitelig liten butikk. Du har uansett de samme rettighetene som kunde i både netthandel og handel i fysisk butikk.

2. Tungvint

Når du handler online kan det være vanskelig å bytte varer. Noen nettbutikker har gjort det litt lettere ved å betale returfrakt om varen ikke lever opp til forventningene dine, men det er likevel som regel mer tungvint enn å bytte vare i en nærliggende fysisk butikk.

3. Fraktkostnader

Det er fantastisk å kunne få varer levert direkte på døren, men dessverre koster jo dette også penger. Av denne grunnen tilbyr noen nettbutikker gratis frakt over et bestemt beløp. Utenom disse tilfellene er det nesten umulig å unngå frakt. Heldigvis koster varer på nettet generelt mindre enn i butikkene!.

Sånn handler du trygt på nett

1. Er hjemmesiden sikker?

På samme måte som man ønsker å vite at selgeren er troverdig og varen er ekte i tradisjonell handel er det viktig å vite at handelen er trygg på nett.

 

Når det kommer til hjemmesider, betyr dette at man gjerne vil være sikker på at de behandler opplysningene dine forsvarlig og at de ikke er falske. Det hender og har hendt at mennesker oppretter nettsider – som f.eks. app1e.dk – utelukkende for å stjele folk sine kontoopplysninger.

Den letteste måten å sjekke en hjemmeside på er å sjekke SSL-sertifikatet deres. SSL-sertifikatet er den lille hengelåsen som kan finnes ved siden av URLen i søkefeltet på toppen av nettleseren. En sikker hjemmeside begynner også alltid med “https://”. Se f.eks. ESfurniture. Sider med “http://” istedenfor “https://”kan fremdeles være trygge, men “s”en (for “secure”) forteller deg, at dataen din er kryptert og beskyttet.

Utover dette må man rett og slett bare bruke sunn fornuft. Det vil si at man bør lese tekstene grundig, sjekke at opplysningene er korrekte, og generelt vurdere om hjemmesiden ser profesjonell og troverdig ud. Når det er sagt, så er det ikke alle nettbutikker som skriver feilfritt norsk. Men hvis det f.eks. er setninger som ser ut som om de er blevet oversatt til norsk gjennom Google Translate, bør du være varsom.

2. Er det en troverdig betalingsløsning?

Hvis hjemmesiden har en SSL og ellers virker troverdig, har du allerede kommet langt. Nå kommer vi til det aller viktigste spørsmål du skal kunne svare “ja” på når du skal gjøre en netthandel: bruker siden en god betalingsløsning?

Hvis siden bruker PayPal, Via Bill, MobilePay, Apple Pay eller en annen populær betalingsgateway, vet du, at dine opplysninger er sikre fra både ondsinnede hackere og selgeren selv. Ollies Out reklamerer direkte med betalingsløsningene sine allerede på forsiden. Det betyr også at du kan stoppe betalingen eller trekke den tilbake ved å kontakte betalingsservicen dersom varen ikke lever opp til produktbeskrivelsen.

3. Har den E-merket?

E-merket er et merke som er til for å beskytte kunder som deg selv.

Det er en frivillig ordning som nettbutikker kan melde seg på. Når de har gjort det, blir de løpende undersøkt og kontrollert av en uavhengig organisasjon som kun har som hensikt å beskytte kundenes interesser. De falske butikker og andre former for svindel som finnes i netthandel

E-merket har også deres egne jurister, som er spesialisert innenfor forbrukerrettigheter, regler og lovgivning for netthandel. Det betyr at du kan henvende deg til dem dersom du blir svindlet så de kan veilede deg i hvordan du går lovlig frem for å få kompensasjon.

De fører også kontroll av nettbutikken og stiller opp med opp til 10.000,- kr. i kjøperbeskyttelse, så man ikke mister penge, hvis man har kjøpt en fysisk vare som ikke er ankommet eller på annet vis ikke lever opp til kjøpsbetingelsene.

Sånn ser e-merket sertifisering hos “Art & Design,” hvor både badge og link til sertifiseringen er plassert i bunnen av hjemmesiden.

4. Har selgeren gode anmeldelser fra andre kunder?

En annen måte å sjekke en nettbutikks troverdighet på er å se på anmeldelsene deres. Kanskje har de også anmeldelser i TrustPilot, Google Reviews eller andre tilsvarende uavhengige anmeldelsessystemer.

Det viktigste her er om du kan stole anmelderne eller ikke. Har de navn som er direkte tilknyttet nettbutikken? Er anmeldelsen utfyllende og presis? Er siden med anmeldelsen uavhengig? Den letteste måten å gjøre alt dette er å kun stole på anmeldelser fra kilder du allerede stoler på og vet er uavhengige sånn som TrustPilot, Google Reviews, Tripadvisor osv.

 

Allikevel må man huske at folk flest kun skriver anmeldelser hvis de er utilfredse. Derfor må du også vurdere hvor seriøst du ønsker å ta de individuelle anmeldelsene.

5. Bruk sunn fornuft

Det er uendelig mange måter man kan bli svindlet på på nettet. Derfor bør du også rett og slett stole på din egen sunne fornuft når du handler på nettet. Det er bedre å bruke fem ekstra minutter enn at bankopplysningene dine stjeles. 

Vil du lære mer om online sikkerhet? Les vår guide: 4 tips og tricks til digital sikkerhed