Sikkerhet og velvære på sosiale medier

Bilde av en IPhone med Facebook åpen og scrabble brikker hvor det står "social media".

Sosiale medier fyller med tiden flere og flere liv. En gang var sosiale medier bare for begrensede sosiale formål, men det er absolutt ikke lenger tilfelle. I dag er sosiale medier en stor del av ditt generelle utseende, derfor er det veldig viktig at du vet hvordan du bruker dem best. Selv om det kan virke overraskende, kan handlingene dine på sosiale medier få store konsekvenser for livet ditt, og bl.a. kostet deg jobben.

Generelle tips

Hvis du ikke tenker på det, kan sosiale medier ende opp med å belaste forholdene og mulighetene dine. Det er viktig at du gjør tiltak som kan begrense effekten av dine sosiale medier for resten av livet.

Vårt aller beste generelle tips er å gjøre alle dine sosiale medieprofiler private. Hvis det bare er en ting du trenger å ta med deg fra denne artikkelen, er det dette! Dette kan generelt gjøres inne i “innstillinger” på de forskjellige mediene. Imidlertid kan du enkelt google deg frem til veiledninger om nettopp dine favorittmedier, ettersom prosedyrene godt kan være litt annerledes.

Et annet generelt tips er å sørge for å begrense venners mulighet til å merke deg på bilder, spesielt på Facebook. Hvis du er merket på en venns bilde, kan alle se det hvis vennens profil er offentlig – selv om profilen din er privat. Du kan lese mer om hvordan du får mer kontroll over merkede bilder på Facebook her.

En god idé er også å unngå å skrive hele navnet ditt på sosiale medier når du oppretter profilen din. Hvis du har flere etternavn / mellomnavn, så er det godt å velge noen av dem fra. Da blir profilen din vanskeligere å finne og identifisere.

Et siste veldig generelle tips er en generell filosofi om sosiale medier. Det er lett å glemme at de faktisk oftest er offentlige – slik at alle kan finne veien. Hver gang du legger ut noe, liker eller kommenterer noe, spør deg selv om du vil at foreldrene, barna, arbeidsgiveren og kollegene dine skal se det – for det er en god sjanse for at de vil.

Ta vare på din mentale helse

Et helt annet sett med spørsmål rundt sosiale medier er deres effekt på din velvære. Dette er ofte spesielt viktig om du er ung, eller har små barn på sosiale medier. Dette er imidlertid ikke et problem du noen gang kan ignorere. Det er flere og flere eksempler på voksne med psykiske problemer som følge av en usunn tilnærming til sosiale medier. Vi anbefaler derfor at du sørger for å begrense tiden foran skjermen. I tillegg bør du rydde opp i de forskjellige mediene slik at du bare ser positive innlegg som får deg til å føle deg bra. 

I tillegg kan sosiale medier ha en vanedannende og “beroligende” effekt på hjernen din. Mental trener HH Mentality har skrevet en grundig artikkel om effekten sosiale medier har på mental trening og kreativitet, der han beskriver nøyaktig hvorfor det er en god idé å begrense sitt forbruk så mye som mulig.

Sosiale medier og jobben

Når du har en jobb, er det spesielt viktig at du er veldig forsiktig med atferden din på sosiale medier. Vi anbefaler at du unngår å bli venner med noen av dine kolleger på sosiale medier – i hvert fall ikke dine overordnede. I tillegg bør du fullstendig avstå fra å dele oppdateringer med kommentarer om arbeidet ditt og kontroversielle uttalelser. Dette er alle ting som kan få deg i trøbbel på arbeidsplassen.

Vi anbefaler generelt at du holder dine sosiale medier helt utenfor karrieren. Opprett i stedet en LinkedIn hvis du vil ha en sosial plattform for dette formålet. Bruk LinkedIn for å få kontakt med kolleger og andre relevante kontakter, og behold selvfølgelig den gode tonen. På samme tid, bruk bare Facebook, Instagram, Twitter, etc. for å holde kontakten med venner, bekjente og familie.